Luxemburg, land vol verrassingen
Reizigers die een traditionele maar toch moderne stad vlakbij indrukwekkende natuurspektakels waarderen, moeten absoluut eens een paar ontspannende dagen in Luxemburg plannen.
Luxemburg is het land van grote verscheidenheid en contrasten. Hoewel de hoofdstad van het Groothertogdom slechts 100.000 inwoners telt, tref je hier mensen uit meer dan 150 verschillende landen. Zij kunnen allemaal de troeven van de meer dan duizend jaar oude vestingstad naar waarde schatten en ervan genieten. Het wordt niet voor niets het groene hart van Europa genoemd: een derde van de oppervlakte bestaat uit groene zones, die uitnodigen om te wandelen of te fietsen. Het oude stadsgedeelte rond de kathedraal behoort al ettelijke jaren tot het wereldcultuurerfgoed van de Unesco. Terwijl je rondom de Bockrotsen de imposante overblijfselen van de toenmalige vestingwerken kan bewonderen, onderscheidt de Europa- en bankenwijk zich door zijn uitstekende eigentijdse bouwwerken, waaronder de veelgeprezen Philharmonie en het lichtovergoten museum voor moderne kunst (Mudam). Ondanks zijn adembenemende modernisering in de laatste decennia is Luxemburg altijd een metropool op menselijke schaal gebleven. Je kan gerust door de winkelstraten flaneren, op een schaduwrijk terrasje gaan zitten voor een glas wijn en daarna een van de talrijke restaurants opzoeken. Daar wordt alles aangeboden, van de Duitse keuken tot sterrenmenus. En aangezien de meertaligheid een deugd van de Luxemburgers is, voel je je hier automatisch thuis...

Verscheidenheid en contrasten worden tot buiten de stadsgrenzen voortgezet. In slechts enkele minuten ben je met de wagen in een van de vier regios van het land die een bezoek waard zijn. Diep ingesneden, bosrijke dalen en winderige hoogplateaus typeren de noordelijk gelegen Ardennen.

De bezoekers kunnen uitkijken naar vergezichten op een grandioos natuurdecor, twee natuurparken die bekend zijn voor hun regiotypische, biologische producten en talrijke middeleeuwse kastelen en burchten.

Het Müllerdal dat door de bevolking liefdevol klein Luxemburgs Zwitserland wordt genoemd, bekoort met zijn indrukwekkende rotsformaties. Veeleisende wandelvrienden kunnen hier zeker en vast hun hartje ophalen. Een echte aanrader is ook een uitstapje naar de abdijstad Echternach, die als oudste plaatsje van het land geldt en zijn internationale reputatie te danken heeft aan een prominent muziekfestival en de gelijknamige Springprocessie op pinksterdinsdag.

In het oosten ligt de Moezelregio met haar zachte microklimaat en de wijnbergen. Langs de grensrivier met de Bondsrepubliek wordt een fietstochtje aanbevolen. Bovendien moet je de wijnstraat met haar middeleeuwse dorpen zeker ontdekken. Daar kunnen fijnproevers niet alleen genieten van heerlijke crémant en witte wijnen, maar eveneens van smaakvolle gerechten uit de plaatselijke keuken, zoals de typische frituur (kleine gefrituurde riviervissen).

Het land van de rode aarde in het zuiden is genoemd naar het roodgloeiende ijzererts dat lange tijd voor de welvaart van het land zorgde. In de verlaten industriegebieden die de natuur opnieuw veroverd heeft, kan de bezoeker uitvoerig wandelen of een ritje met een historische trein ondernemen.

http://www.visitluxembourg.com


luxemburg
 
Foto's: