Jouw Amstel Gold Race in Valkenburg
Elk jaar zit elke wielerliefhebber geluisterd aan zijn tv-scherm voor de Amstel Gold Race Die zoals steeds eindigt in het prachtige Valkenburg. Elk jaar hoop je erbij te kunnen zijn en elk jaar zijn er 10.000 wielerliefhebbers die de route verkennen op zaterdag. Maar waarom niet het hele jaar door jouw Amstel Gold Race rijden?
Amstel Gold Race 365

Het is mogelijk om 365 dagen per jaar de Amstel Gold Race te fietsen. Er zijn drie verschillende lussen uitgepijld in Zuid Limburg. Deze drie routes vormen samen de Amstel Gold Race. Zo kan elke fietser volgens zijn of haar niveau een route kiezen of ze gewoon alle drie doen.

De Amstel Gold Race Xperience (AgrXp) bevind zich dicht bij het oude stadsdeel in Valkenburg. Het is de start van jouw route, maar ook een plek waar je een hapje kan eten, een drankje kan nuttigen en je kan omkleden voor alle weersomstandigheden. De plek waar wij onze elektrische fietsen konden uittesten.

https://www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/attracties-bezienswaardigheden/detail/amstel-gold-race-xperience/9553/

Ontdek Zuid-Limburg met KINGO


KINGO is de nieuwste innovatie op het vlak van elektrische verhuurfietsen voor toerisme. De fiets beschikt over een tablet (10 inch touchscreen) waar de gekozen fietsroute in wordt geprogrammeerd. Het is even wennen om te rijden met zo een touchscreen en vaak voelt het log aan, maar eens je op weg bent geniet je van het gebruiksgemak en de functies. Tijdens de route geeft de fiets je info over de bezienswaardigheden. Je kan zo op je eigen tempo de streek verkennen. De huur van een KINGO is 40 euro per dag.
Dat doe je bij Cycle Center. Het verhuurbedrijf voor fietsen, groenfietsen (elektrofietsen), hybridefietsen, enz. Als huurder ben je verzekerd van het allerbeste materiaal van bekende merken. Naast de hoofdvestiging kan je uiteraard ook een informeren bij jouw hotel in Zuid-Limburg of ze ook daar fietsen hebben staan.

http://www.kingo.bike

http://www.cyclecenter.nl

Verken de Amstel Gold Race

Oh wat is die streek mooi zeg! De uren dat we fietsten door kleine dorpjes en de prachtige landschappen, doet je genieten! De meest zuidelijke provincie van Nederland is een waar fietsparadijs voor de recreatieve fietser: glooiende groene hellingen, uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes afgewisseld met karakteristieke dorpjes, stromende beken en schitterende vergezichten. Kies een mooie zonnige dag uit en verken dan de heuvelachtige streek. Heuvels die je kan nemen dank zij de elektrische fiets en waardoor je ook gezwind de Cauberg kan oprijden.

Even genieten in Pauls ijsboerderij

Onderweg even stoppen voor een lekkere lunch kan je best doen bij Pauls ijsboerderij. Wat ooit begon als kleine boerderijwinkel met groenten, fruit en eieren, is uitgegroeid tot een sfeervolle ijsboerderij. Je kan er heerlijk lunchen met eerlijke verse producten, een glaasje drinken en voor je vertrekt uiteraard genieten van een lekker ijsje. En wie graag op zondag in de streek vertoeft kan reserveren voor een echte boeren brunchbuffet.

https://www.vvvzuidlimburg.nl/eten-drinken/detail/pauls-ijsboerderij/8983

Gemeentegrot Valkenburg

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Het is de Gemeentegrot, per jaar door velen bezocht. Met de ontginning van deze grot werd zo een 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal. Je word geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die steeds van aanzien is veranderd.

Door fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling goed te zien. De Gemeentegrot geeft daarnaast ook een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. Je vind er muurschilderingen en plaquettes waaruit je het verleden kan proeven.

Je vind er ook de restanten van wat de opgejaagde mens bouwde in de grot, die hij als schuilplaats gebruikte. Dit samenspel van natuur en cultuur vormt een uniek verhaal. Een verhaal dat nog interessanter wordt door het mysterieuze van de duistere doolhof van onderaardse gangen.

https://www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/attracties-bezienswaardigheden/detail/gemeentegrot-valkenburgcave-experience/9270/

De Cave Experience

Je tocht start met een rondleiding per trein of te voet, waarbij de gids je meer vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de Gemeentegrot. Tijdens je tocht kom je langs muurschilderingen, plaquettes, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de periode van de koude oorlog. Vervolgens kom je terecht in een licht- en geluidspektakel. Je kunt kiezen tussen twee lichtshows:

1. I want my MTV: Op metershoge grotwanden worden jouw favoriete animatievideos geprojecteerd. Samen met het geweldige geluid vormt dit een heus spektakel voor elke muziekliefhebber.

2. Cave Art: Op de wanden van de Gemeentegrot wordt de oudste kunst van de mensheid uit de IJstijd geprojecteerd. Kunstwerken van zo een 30.000 jaar geleden komen letterlijk tot leven. Een Must see voor de kunst bewonderaar.

De wielergalerij

Toch herbergt de gemeentegrot één plekje dat nog steeds niet toegankelijk is voor de wielrenner: de wielergalerij. Valkenburg ademt wielrennen uit en door de geschiedenis heen heeft de stad al heel wat wielerwedstrijden mogen ontvangen: Amstel Gold Race, Tour de France en WK veldrijden zijn er maar enkelen van. Van elke wielerwedstrijd werd er een houtskooltekening gemaakt en tracht men de handtekeningen te bemachtigen van de verschillende wielervedetten. Je kijkt met open mond naar al die pracht. Valkenburg hoopt deze galerij open te stellen voor het publiek in een nieuwe tour, nog even geduld dus.

https://tvvalkenburg.tv/nieuws/nieuwe-tekening-wk-2018-in-wielergalerij/

Zuid-Limburgse fietsknooppunt

Het fietsknooppunt werkt eenvoudig. Je fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Met behulp van de kaart en de knooppunten kan je je eigen route samenstellen. Maar uiteraard kan je dit laten programmeren in je KINGO. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Limburg winkels. Wil je graag de Duitse en Belgische grensstreek al fietsend ontdekken? Er zijn verschillende grensoverschrijdende kaarten te verkrijgen in de VVV Limburg winkels.

http://www.vvvzuidlimburg.nl/routes

Overnachten doe je in het Parkhotel Valkenburg

Op 10 minuten wandelen van het centrum vind je dit prachtig hotel. Met zijn ruime kamers geniet je hier van de welverdiende rust na een vermoeiende fietsdag. Genieten doe je ook in de uitgebreide spa met binnenzwembad, bubbelbad, sauna, Turks stoombad en fitnessfaciliteiten. Vervolgens kan je een hapje eten in het panorama restaurant, een drankje aan de bar met vrienden en smorgens genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. En je fiets die kan je daar gewoon achterlaten. Genieten dus!

https://www.vvvzuidlimburg.nl/overnachten/hotels/detail/parkhotel-valkenburg/8446/


valkenburg  |  Amstel Gold Race  |  KINGO  |  Amstel Gold Race Xperience
 
Foto's: