Gouda, meer dan een kaasje!
Wie Gouda zegt, denkt aan de heerlijke kazen. Maar de stad is een weekendje waard om te bezoeken. Heerlijke terrasjes, genieten van de streekproducten en wandelen in het historische centrum. Meer hoeft het niet te zijn
De Gouda Tickets

Stap het VVV kantoor binnen en koop jezelf een Gouda Ticket. Het is de beste manier om de stad te ontdekken. Ik kon genieten van %u2018Beleef de Goudse histories met een bezoek aan Museum Gouda, De Sint-Janskerk, 1x koffie of thee met een Goudse siroopwafel bij Banketbakkerij Van Vliet en een wandelgids met een route langs de mooiste plekken van Gouda. Je kunt dit alles doen op je eigen tempo en tussenstops maken om te gaan shoppen, een terrasje te doen of te genieten van een heerlijke maaltijd in de vele restaurantjes.
Je kunt ook kiezen voor het Gouda ticket: proef en beleef GOUDA KAASSTAD, met de nadruk op het gastronomische. En voor de actievelingen is er het Gouda ticket: Proef en beleef Gouda en omgeving op de fiets! Alle info kan je terugvinden op de toeristische website van Gouda.

http://welkomingouda.nl/plan-je-bezoek/dagje-uit/gouda-tickets

De hoogtepunten van GOUDA

Starten doen we in het oude stadhuis van Gouda. Als de deuren open zijn, ga dan zeker de trouwzaal bezoeken. Het is een echt pareltje. Aan de rechterzijgevel zie je het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur word je getrakteerd op een fraai schouwspel.

Volgende stop is de prachtige Sint-Janskerk. Met je Gouda Ticket heb je er gratis toegang, maar hou er rekening mee dat je dat bezoek op zaterdag moet plannen. Op zondag is de kerk enkel open voor erediensten. Met de audiotour kan je genieten van de prachtige glasramen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Zij tonen je afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

Museum Gouda kan je ook bezoeken met het Gouda ticket en is zeker de moeite waard met zijn 40.000 objecten. Het museum beschikt over een fameuze collectie van meer dan 1.200 stuks Gouds keramiek, waarvan de topstukken zijn tentoongesteld in de Catharinazaal.

Wil je meer weten over de Goudse kaas, ga dan zeker een bezoekje brengen aan de Goudse waag, kaas en ambachtenmuseum. In het pand is ook de VVV gevestigd.

Tijdens de Lente en Zomer kan je ook genieten van de Gouda Kaasmarkt. Elke donderdagochtend vindt van 10.00 tot 12.30 uur op de Markt de traditionele kaasmarkt plaats. Net als vroeger doen de boeren en handelaren handjeklap om de beste kazen. Naast de wereldberoemde kaas, kun je genieten van kramen gevuld met streekproducten. Naast kaashandel en kaasmaken vind je er ook een ambachtenmarkt.

Gouda heeft zoveel meer te bieden: weg met de kids, een actieve uitstap, cultuur, genieten van de gastronomie en nog zoveel meer. Neem gewoon een kijkje op de website en laat je verrassen.

http://welkomingouda.nl

Shoppen en genieten van de specialiteiten

De stad heeft een supergezellige winkelstraat dicht tegen de markt waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Daar vind je ook kaaswinkeltjes waar je alle streekproducten kan kopen zoals de Goudse kaas, Goudse stroopwafels en de Goudse bieren. Op de website van Gouda kan je de vele adresjes terugvinden.
Één aanrader: de koffiefabriek! Zoals de naam zegt, geniet je hier van de perfecte koffie. Ook een heerlijk ontbijt staat op de menukaart.

http://welkomingouda.nl

Logeren in Gouda

Ook Gouda heeft zijn leuke hotels en B&Bs. Maar logeer eens bij mensen thuis via Airbnb. Ik mocht genieten van de gastvrijheid van Irma en Peter. Zij verhuren een kamer dicht bij de markt. Irma en Peter staan erop dat je je eigen privacy hebt en verwennen je met specialiteiten van Gouda. De moeite waard om te logeren en een 5 sterren beoordeling meer dan waard. Aan de overkant vind je de koffiefabriek.

https://www.airbnb.nl/rooms/25099041


gouda
 
Foto's: